FATTIGE OG UDSTØDTE
På Silkeborgegnen. En mosaik
Af Keld Dalsgaard Larsen
FATTIGDOM
Sognepræsten Niels Blicher kunne i 1795 oplyse, at lokalbefolkningen i Vium og Lysgaard sogne var fattig. Hele 98 procent var fattig i varierende grad fra mådelige kår til trykkende fattigdom (1).
Det var vore forfædres virkelighed før 1800: Folk var fattige og havde stort set kun til dagen og vejen. Man levede af jorden og dens ressourcer, hvilket gav et liv foruroligende tæt på eksistensminimum. Der kunne være gode år, men de varede aldrig ved. Og ind imellem kom der krig og epidemier og tørke og anden elendighed, som ingen kunne gardere sig mod. Alle var fattige, og derfor følte man sig ikke særskilt fattig. Det var jo det normale.
Man passede på sig og sine efter bedste evne. Man delte. Og kunne familien eller andre ikke magte det, håbede man på den stedlige herremand. F.eks. Christian Fischer.
Fischer-familien var den toneangivende familie på Silkeborgegnen i årene ca. 1661-1820 (2). Christian Fischer (1689-1774) til Allinggård og Grauballegård har lagt navn til lokal velgørenhed i form af Grønbæk Hospital og det store og det lille Fischerske legat. Christian Fischer døde barnløs, og af arven skulle et hospital bygges i Grønbæk. Det stod klar til brug i 1779.
Christian Fischer havde i sin instruks fra 1771 givet nogle retningslinjer for det kommende hospital. Her gives et indblik i datidens patriarkalske og religiøse verdensbillede. Christian Fischer følte sig ansvarlig for, at ingen fattig, vanfør og sølle person på hans godser skulle have det dårligt. Der skulle tages hånd om dem. I velfærdsstaten er det staten, som udspænder det sociale sikkerhedsnet. Dengang var det gerne den lokale herremand. Og han gjorde det både for de fattiges og for sin egen skyld. På den måde kunne han opfylde sine kristelige forpligtigelser, dø de retfærdiges død og få et godt og evigt minde.
Grønbæk Hospital havde plads til seks fattige og en opsynskvinde. Provsten havde indstillet følgende seks sognebørn til ophold på hospitalet i 1779:
Følg os her: