Synlige fredede fortidsminder
Tilsynet med de fredede fortidsminder varetages af Moesgård Museum, og medarbejdere fra Moesgaard Museum kan derfor dukke op på din ejendom, hvis du har et registreret minde på grunden. Besigtigelsen sker omtrent hvert andet år. Det er dog kun fortidsminder med en såkaldt fredningssten, der tilses.
Fredede fortidsminder er alle synlige levn fra fortiden, såsom diger og gravhøje, men også flere ruiner af historiske bygninger er fredede. Fredningerne er markerede med en fredningssten i granit eller beton med kronesymbol, men stenene kan være svære at finde, så hvis du er i tvivl, kan du altid spørge dit lokalmuseum!
Diger er en af de fortidsmindetyper, der ofte ikke er markerede, men alle synlige diger er dog per definition fredede. Dette gælder også markdiger. Ønsker du i forbindelse med landbrug eller anlægsarbejde at gennembryde, eller ligefrem fjerne et dige, skal du søge dispensation hos din lokale kommune, som så overtager det retslige ansvar for fjernelsen / gennembruddet.
De fredede fortidsminder må du ikke ændre eller destruere, og fortidsminder med fredningssten skal desuden plejes i følge kulturstyrelsens, eller den tilsynsførendes anvisninger. Tilsynsførende for Silkeborg Kommune er Moesgaard Museum. -Find deres kontaktoplysninger på bloggen.
Indenfor 100 meter fra gravhøje skal der søges dispensation til byggeri hos din kommune. Læs nærmere om 100 meter zonen på Kulturstyrelsens hjemmeside,
Er du i tvivl, om du har fredede fortidsminder på din jord, kan du stille spørgsmålet til museets arkæologer via linket: Spørgsmål om fortidsminder i Silkeborg Kommune. I forbindelsen med forespørgslen kan det være en god idé at oplyse matrikelnumre og ejerlav for de jordstykker, du vil spørge nærmere om. Hvis din forespørgsel angår privat grund, er en adresse dog tilstrækkeligt.
Du kan også orientere dig nærmere via nedenstående links:
Kulturstyrelsens hjemmeside om fredede fortidsminder
Dispensation til 100 meter zonen
Følg os her: