Museum Silkeborg - Hovedgårdsvej 7 - 8600 Silkeborg - Tlf: 86 82 14 99 - Fax: 87 20 51 90 - info@museumsilkeborg.dk
SILKEBORG BY
Lydvandring
I forbindelse med Silkeborgs 175 års jubilæum er der først på året 2021 udsendt otte lydvandringer, som fortæller om Silkeborg Papirfabrik, Silkeborg Havn, Silkeborg Hovedgård, Torvet, Magtens hjørne – Norups Plads, Skoletorvet, Bindslev Plads og Silkeborg Rådhus.
Du kan lytte til historierne i hvilken som helst rækkefølge eller starte oplevelsen ved nr. 1: Silkeborg Papirfabrik. Via linket herunder kan du enten sidde hjemme ved computeren og høre fortællingerne, eller du kan åbne linket på din smartphone, når du står nede i Silkeborg by og er klar til en lille gåtur i historiens fodspor. Følger du ruten, er den ca. 2,5 km lang.
Cykeltur langs Silkeborg Langsø
I forbindelse med særudstillingen Silkeborg Outdoor - fra overlevelse til oplevelse har museet udviklet en cykeltur langs Silkeborg Langsø, læs mere.
En introduktion
Silkeborg er en ung by med egen historiske atmosfære ganske forskellig fra de gamle middelalderbyer og købstæder, som findes rundt om i Danmark.
Gudenåen går gennem Silkeborg under det lokale navn, Remstrup Å. Silkeborg Papirfabrik blev anlagt i 1844 på østsiden af Remstrup Å, mens Handelspladsen Silkeborg blev anlagt på vestsiden fra 1846 omkring det store torv.
Før fabrik og handelsplads fandtes kun Silkeborg Hovedgård på stedet. Hovedgården er således Silkeborgs ældste bygning og huser i dag Museum Silkeborg.
Handelspladsen Silkeborg var en planlagt by med et stort torv og et enkelt net af vinkelrette veje i form af Vestergade, Søndergade, Nygade og Tværgade. Torvet var Silkeborgs centrum og her blev Rådhuset bygget i 1857 og Silkeborg Kirke i 1877. Skoletorvet og Markedspladsen (i dag Bindslev Plads) blev anlagt umiddelbart uden for selve nybyggerbyen. Jernbanen kom til Silkeborg i 1871, og Estrupgade blev anlagt fra Skoletorv til den nye station uden for byen.
Silkeborg var mod nord afgrænset af Silkeborg Langsø og mod syd af Silkeborgskovene. Ud mod Silkeborg Langsø anlagdes Silkeborg Gasværk allerede i 1856, og da det blev nedlagt i 1968, gav det plads til Silkeborg Kommunes nuværende rådhus – bygget i perioden 1973-1977.
Silkeborg by gik fra omkring 1900 over på østsiden af åen, blandt andet ved etablering af Silkeborg Sygehus i 1902. Det nye sygehus lå med en henrivende udsigt over byen Silkeborg og omegnen. Denne enestående udsigt kan nydes den dag i dag.
Silkeborg Papirfabrik voksede frem som et af landets store fabrikssamfund, og fabrikken blev markant udvidet i 1920’erne og 1930’erne, blandt andet ved flytning af åens løb. Silkeborg Papirfabrik lukkede i 2000. Efterfølgende blev det gamle fabriksområde omdannet til en ny bydel med stor pietetsfølelse for stedets kulturarv. I dag findes på fabriksområdet blandt andet biograf, hotel og en lang række fristende spisesteder ud mod åen.
Silkeborg Havn ligger ved Langebro og er hjemsted for Hjejlebådene. Hjejlekiosken og Slusekiosken er med til at give havnen en egen afslappet stemning. Fra Silkeborg Havn kan man drage ud på Silkeborgsøerne med Hjejlen og Hjejlebådene eller måske ved egen hjælp i kano eller robåd.
Silkeborg er i historisk sammenhæng en såre ung by – med sin egen ungdommelige historie og atmosfære. Silkeborg er under konstant udvikling og forandring – men historierne kan nemt iagttages i bybilledet.
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: