Byggeri og anlæg
Museet modtager løbende alle lokalplaner og orienteres om de byggesager, der ansøges tilladelse til ved kommunen. Museet gennemser sagerne, og vurderer herefter risikoen for at støde på jordfaste anlæg (se en gennemgang nedenfor), med støtte i tidligere sager og beliggenheden i landskabet.
Udtalelse fra museet
På baggrund af museets udtalelse kan bygherre foretage ændringer i anlægsplanerne eller vælge at få foretaget en arkæologisk forundersøgelse på arealet. Forundersøgelsen kan betragtes som en forsikring, der skal minimere udgifter til en eventuel undersøgelse og reducere risikoen for forsinkelser af projektet.
Hvis der i forundersøgelsen findes jordfaste anlæg som vurderes til at skulle undersøges, har bygherre derfor mulighed for at ændre projektet, således at de ikke berøres af anlægsarbejdet og dermed ikke behøver udgraves.
Hvis bygherre derimod fastholder den oprindelige plan, skal de jordfaste anlæg, og dermed det udpegede areal, undersøges og registreres ved en egentlig arkæologisk udgravning.
Ønsker bygherre en sortering af muld og undergrundsmateriale ved muldafrømning gør vi gerne dette. Om og hvornår tildækning af de undersøgte arealer sker, aftales med bygherre. Som udgangspunkt afleveres arealerne altid dækkede.
Bygherren bærer omkostningerne for en eventuel udgravning.
På www.dkconline.dk kan du se, om der allerede er registreret fortidsminder, det vil sige fredede jordfaste anlæg, på et bestemt areal. Det skal dog understreges at områder uden registreringer ikke nødvendigvis er fri for jordfaste anlæg. Det skyldes at registreringerne i DKC omfatter synlige fortidsminder og tidligere undersøgte skjulte fortidsminder. Omvendt kan en prik på kortet derfor også repræsentere et løsfund, der ikke nødvendigvis har en jordfast udbredelse eller dække over en allerede undersøgt lokalitet. På den baggrund kan det altid betale sig at rådføre sig med lokalmuseet!
Museet giver altid en udtalelse ved henvendelser i forbindelser med bygge- og anlægsprojekter.
Stands ved jordfaste fortidsminder
Du har altid pligt til straks at standse jordarbejdet og underrette museet, hvis du støder på jordfaste fortidsminder, jævnfør museumslovens kapitel 8 § 27, styk 2.
Museet vil herefter hurtigst muligt besigtige fortidsmindet og i samarbejde med kulturstyrelsen beslutte, om der skal foretages en arkæologisk undersøgelse eller ej.
Jordfaste fortidsminder er stort set alle de arkæologiske anlæg som findes i jorden. Det kan være stolpehuller, gruber, ildsteder, grave, bygningsdele og -fundamenter m.m. Sporene er ofte synlige som mørke pletter i undergrunden, eventuelt indeholdende potteskår, flint, sten m.m. (se eksemplerne nedenfor).
Følg os her: