Åsteder - podcast om Gudenåen
Museerne omkring Gudenåen udgiver podcasten ”Åsteder – Fortællinger fra Gudenåen” – et nyt afsnit cirka hver måned. I podcasten deler museernes fagfolk generøst ud af deres store viden om landskabets mange skjulte historier – fra kilde til fjord og fra stenalder til tidlig industri og turisme.
Podcastens første 11 afsnit var støttet af Region Midtjyllands Kulturpulje 2018.
De deltagende museer samt 1 arkiv er Museum Østjylland, Moesgaard Museum, Energimuseet, Silkeborg Arkiv, Museum Silkeborg, Museum Skanderborg/Øm Klostermuseum, Horsens Museum, Industrimuseet og Glud Museum. Serien produceres af Lene Grønborg. Projektet er forankret i og støttes af GudenåSamarbejdet.
Podcast om Silkeborgs historie
På jubilæumsdagen d. 7. januar 2021 udkom første del af podcasten, der er finansieret af Kultur- Fritids- og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune.
Værterne Bo Linde og Søren Rasmussen har i over et årti været radioværter i Silkeborg, hvor de bl.a. har høstet seks nomineringer til Ekstra Bladets lytterpris og en enkelt nominering til Zulu Awards for Danmarks bedste radioprogram.
Keld Dalsgaard Larsen er museumsinspektør på Museum Silkeborg, hvorfra han igennem utallige foredrag, udstillinger og i bogform har formidlet diverse aspekter af Silkeborgs historie.
Skal flere aftjene værnepligt? - en del af podcasten Forløber. Om militærnægterlejren Kompedal
Podcasten Forløber undersøger forløberne til aktuelle emner i dag, hvordan hænger nutidens og fortidens historier sammen?
I 1917 fik Danmark som det andet land i verden en lov, som tillod militærnægtere, og der blev året efter oprettet to lejre til nægterne. Den første åbnede i Gribskov og en måned efter stod den i Kompedal klar.
Hør museumsinspektør fra Museum Silkeborg Marianne Gjørtz Hougaard fortælle om militærnægterne og livet som nægter i Kompedallejren. Fra sammenhold og hygge til hash og hærværk.
Podcasten er lavet i samarbejde med Nationalmuseets afdeling Vores Tid.
Tollundmandens sidste måltid. En del af podcasten Aftenklubben på Radio NOVA
Hvad var Tollundmandens sidste måltid og hvad kan man bruge den viden til i dag? Studieværten på Aftenklubben på Radio NOVA Daniel Cesar taler med Nina Helt Nielsen, som er forskningschef ved Museum Silkeborg.
Ellingkvinden fra Silkeborg
Da landmanden Jens Zakariassen i 1938 gravede i mosen ved Bjældskovdal, stødte han på noget, han i første omgang troede var et dyr, der var druknet i mosen. Det viste sig at være langt mere spektakulært og uhyggeligt, nemlig liget af en ung kvinde, der er blevet hængt i en læderstrikke for mere end 2000 år siden. Mosevandets særlige egenskaber har gjort, at hun i løbet af alle de år ikke er forrådnet og skeletteret, men at både hendes kød og frisure, der består af en 80 centimeter lang fletning, stadig i dag er bevarede. I denne episode er journalisten Louise Lindblad taget med direktør for Museum Silkeborg, Ole Nielsen, ud til mosen vest for Silkeborg, hvor den unge kvinde blev fundet. For at forstå, hvorfor et ungt liv skulle ofres og begraves i mosens mørke dyb.
Afsnittet er en del af podcasten Obscuritas, som Nationalmuseets mediehus står bag.
Vært: Louise Lindblad. Medvirkende: Ole Nielsen, direktør, Museum Silkeborg. Fortælleren: Poul Grinder-Hansen. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
Tre forsøg, to dødsfald og ét løfte til den danske konge
I 1580 drager den 15-årige adelsdreng Sivert Grubbe ud på dannelsesrejse for at få viden og netværk. Sivert tilhører den absolutte højadel. Det er de færreste forundt at komme på en dannelsesrejse i 1500-tallet, men for medlemmer af højadelen er det mere reglen end undtagelsen. Når de vender hjem, skal de kunne bestride de højeste embeder i landet.
Afsnittet er en del af podcasten Udlængsel, som Nationalmuseets mediehus står bag.
Vært: Nikolai Sørensen, historiker og tilrettelægger på Vores Tid. Medvirkende: Museumsinspektør og Afdelingsleder på Museum Silkeborg Blicheregnen, Marianne Gjørtz Hougaard. Redaktør: Rikke Caroline Carlsen.
Produceret med støtte fra William Demant-fonden.
Hvem var Theodora Lang?
Theodora Lang oprettede Th. Langs Skole i 1882, og over de næste 50 år blev den til landets største skolekompleks udenfor København. De fleste silkeborgensere kender navnet "Th. Lang", men det er de færreste, der kender Theodoras historie. Hvordan var hendes opvækst? Hvorfor kom hun til Silkeborg? Hvordan var hun som bestyrerinde?
Hvem var Theodora Lang egentlig?
Vært: Karoline Støjberg Sejersen, historiestuderende og praktikant ved Museum Silkeborg. Medvirkende: Laila Jacobsen, pensioneret lektor og forfatter, og Mikael Frausing, historiker og museumsinspektør ved Museum Silkeborg.
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: