Velkommen til Museum Silkeborg
Vores samfund er lag på lag af kultur. Der findes ingen mennesker i verden, der ikke bygger på deres forfædres erfaringer. Vi står på skuldrene af andre. På Museum Silkeborg arbejder vi, indenfor vores arbejdsområde, med at undersøge og formidler menneskets rolle og betydning igennem historien, fordi den definerer os i dag. Vi undersøger og formidler det enkelt menneskes historie fordi det er mødet med det enkelte menneske der griber os og lader os forstå, at vi er en del af noget der startede længe før os, og som vil fortsætte når vi er borte. Eller med Torkild Funders ord: Der er kun den ene lange tid, vi alle har deltaget i, og vi kan ikke forandre os. Det er vores egen økse vi samler op igen, 5000 år eller 500 år efter. Derfor arbejder vi grundlæggende med: Mennesket i historien - Historien i mennesket.
Arkæologi og historie
Museum Silkeborg er et statsanerkendt kulturhistorisk museum med hjemsted i Silkeborg Kommune. Museet består af tre fysiske afdelinger: Hovedgården og Papirmuseet i Silkeborg samt Blicheregnen i Thorning. Ved hjælp at arkæologiske arbejdsmetoder undersøger museet mennesket og sporene efter dets fortid lige fra de ældste tider, frem til og med historisk tid, hvor de fysiske rester og fund suppleres af historiske kilder, billeder og genstande, som vi fortolker med historikernes metoder.
Oldsager og moselig
Museet råder over en omfattende oldsagssamling med mange fine fund fra stenalder, bronzealder, jernalder og vikingetid. Indenfor perioden ældre jernalder er museets samling særlig god, og det er også fra den periode museets absolutte perle og verdensstjerne - den ca. 2.300 år gamle Tollundmand - stammer. Foruden Tollundmanden udstiller museet endnu et moselig, nemlig Ellingkvinden, som er fra samme tid som Tollundmanden. I de seneste år har der været en stor arkæologisk aktivitet og der er gjort er der mange interesante fund fra forskellige tidsaldre. Blandt de nyere arkæologiske temaer er Silkeborg Slot, som senest i 2004 var genstand for undersøgelser.
Blicher, papir og Silkeborgs historie
Indenfor nyere tid har vi samlinger der beskriver silkeborgs historie som ung by midt i 1800tallet, hvor etableringen af papirfabrikken spiller en afgørende rolle. Papirfabrikkens historie er også historien om silkeborgs opståen. Sidenhen blev papirfabrikken en markant - om mindre kendt - del af danmarkshistorien, idet det var her man frem til år 2000 fremstillede papiret til de danske pengesedler og andre værdipapirer. Øvrige temaer indenfor historisk tid er Sorring Keramik, glasproduktion på Silkeborg egnen i renæssancen. På Blicheregnen er der samlinger der fortæller om Steen Steensen Blicher og livet på landet i 1800tallet.
Se mere om museets permanente udstillinger og aktuelle særudstillinger på disse links til afdelingerne: Hovedgården, Blicheregnen, Papirmuseet
Følg os her: