HOLBÆK PAPFABRIK 1938-1975
Af Keld Dalsgaard Larsen
Holbæk Papfabrik ensom i landelige omgivelser på det nye industriområde ved Østerled.
Holbæk Papfabriks produktionshal fra reklametegning i 1954. PM 1 står stor og mægtig til højre, mens den lille PM 2 skimtes i baggrunden til venstre. Foran til venstre et omrulningsanlæg.
Produktionsanlægget bestod til at begynde med af en tjekkisk papirmaskine (PM 1) med en bredde på 160 cm. Og til råstofbearbejdning var der hollændere og stengange. PM 1 var en kombineret langvire- og yankiemaskine med ekstra vire, således at maskinen kunne producere tolagspapir.
Omkring 1948 fik fabrikken endnu en papirmaskine (PM2), en yankiemaskine (med kun en stor tørrecylinder). Ligeledes med en bredde på 160 cm.
I første halvdel af 1950'erne blev hollænderne og stengangene erstattet af pulpere og refinere.
Fabrikken producerede i døgndrift med treholdsskift alle ugens seks hverdage. Fabrikken standsede søndag morgen, hvorefter man gik i gang med rensning og eventuelt reparationer. Fabrikken var projekteret til at beskæftige ca. 70 mand, men på sit højeste var der nok ca. 120 ansatte på virksomheden.
Brødrene Baungaard tog over efter deres far, grundlæggeren K. Baungaard. Mogens Baungaard havde ledelsen af Holbæk Papfabrik.
Baungaard-familien værnede om deres selvstændighed, og de ønskede under ingen omstændigheder at komme i afhængighedsforhold til - endsige underlagt - den store indenlandske mastodont inden for dansk papirindustri, De forenede Papirfabrikker (DfP). I 1962 solgte familien derfor hele koncernen til den svenske papirgigant SCA - og ikke til DfP. Skæbnen ville dog, at SCA allerede i 1963 lagde deres danske bølgepap-sektion (Den tidligere Columbus-familie) sammen med DfPs bølgepap-sektion til firmaet Colon Emballage. Navnet til det nye firma kan givetvis føres tilbage til Columbus Emballage, som allerede i 1954 brugte navnet Colon om deres nye store fabrik i Gladsaxes industrikvarter.
Holbæk Papfabrik producerede - til trods for navnet - først og fremmest papir til bølgepap. I en oversigt fra 1960'erne og 1970'erne omtales følgende produkter:
-
Kardus
-
Brun testliner
-
Hvid og farvet testliner
-
Testliner (BA, AA)
Fabrikken producerede på sit højeste ca. 13.500 tons om året (1965 og 1966).
Holbæk Papfabrik begyndte midt i 1960'erne en produktion af skumplast. Og denne produktion voksede i takt med, at papirproduktionen gik ned i Holbæk. PM 2 blev standset i 1971, og PM 1 blev standset med udgangen af 1975. Hermed ophørte papirproduktionen i Holbæk. Men skumplastproduktionen fortsatte……… Og i dag (2006) er fabrikken på Østerled igen ejet af det svenske SCA.
Følg os her: