v
LAUGSMØDET 2005
Danmarks Papirmagerlaug holdt sit første laugsmøde på Papirmuseet tirsdag den 30. august 2005. Lauget er hermed vendt tilbage til Papirfabrikken efter en årrækkes landflygtighed på Silkeborg Museum. Tyve medlemmer deltog. Laugsmødet skulle efter vedtægterne have været afholdt i februar 2005, men mødet var af forskellige årsager udskudt et halvår. Udskydelsen blev taget til efterretning.
Beretningen blev holdt af oldermand Jørgen Rahbek, museumsleder Bent Schmidt Nielsen og yngremand Keld Dalsgaard Larsen.
Bent Schmidt Nielsen fortalte blandt andet om Papirmuseets virke, og det går alt i alt godt og planmæssigt. Bent Schmidt Nielsen takkede i den forbindelse de frivillige papirmagere for deres store indsats. Papirmuseet indhøster hele tiden erfaringer, og der vil løbende ske justeringer. Af kommende tiltag bliver ankomsten af den længe ventede tørremaskine, som betyder langt bedre muligheder for produktion af håndgjort papir. Der er i den forgangne sæson foretaget eksperimenter med limning, og der vil fortsat ske udvikling på dette område. Bent Schmidt Nielsen lagde vægt på, at publikum gav udtryk for stor tilfredshed med museet. Flere på mødet gav udtryk for det samme: At publikum var glade, og flere havde oplevet, at publikum afslutningsvis gav hånd og takkede for et godt besøg. Bent Schmidt Nielsen kom i sin del af beretningen også ind på, at det blev nødvendigt med en supplering af de frivillige papirmageres kreds. Nye aktive papiraspiranter var velkomne, og der vil blive iværksat kurser for dem.
Keld Dalsgaard Larsen lagde vægt på, at Papirmuseet på mange måder var blevet det historiske link til og den historiske arvtager fra Silkeborg Papirfabrik. Den levende arv fra Silkeborg Papirfabrik er Papirmuseets helt afgørende styrke.
Jørgen Rahbek trak sig efter eget ønske tilbage som oldermand efter en lang årrække på posten. I sine afsluttende bemærkninger understregede den afgående oldermand, at overgangen fra Silkeborg Museum til Papirmuseet havde været uhyre positivt, men at Papirmuseet skulle sørge for at udvikle sig og aldrig blive statisk. Med hensyn til Papirmuseets udbygning fandt den afgående oldermand det nødvendigt med flere oplysende plancher på Papirmuseet, og han ville til næste sæson udarbejde kort med stikord til hjælp ved rundvisning af gæster. Laugsmødet takkede Jørgen Rahbek for hans store indsats og udtrykte stor glæde og lettelse over, at Jørgen Rahbek fortsat vil være blandt de aktives kreds og være konsulent for Papirmuseet.
Tiltrædende og afgående oldermænd
Laugsmødet valgte med akklamation papirmager Lindy Louring som ny oldermand. Hermed er kontinuiteten til papirmagermiljøet på Silkeborg Papirfabrik fastholdt, idet Lindy Louring har været dreng og papirmager i Seddelfabrikken. Lindy Louring takkede for tilliden og fortalte, at han ville fortsætte med at oplære de frivillige papirmagere i det håndværk, han havde lært og kendte til fra Seddelfabrikken. Lindy Louring slog desuden kraftig til lyd for, at man indsamlede al den papirtekniske viden, man kunne – ved hjælp af båndoptager, video, skrift m.m. – fra Jørgen Rahbek, Bent Schmidt Nielsen og andre. Denne papirviden var vigtig at få indsamlet for at kunne formidle den videre i fremtiden. Laugsmødet bifaldt varmt denne opfordring. Lindy Louring indtræder som oldermand i Papirmuseets bestyrelse.
Laugsmødet genvalgte Keld Dalsgaard Larsen som yngremand (sekretær) og nyvalgte Jane Andersen til skatmester (kasserer). Med valget af Jane Andersen blev kontinuiteten til Silkeborg Papirfabrik igen underbygget, idet Jane Andersen har en lang fortid på Silkeborg Papirfabrik. Hun arbejdede i 23 år på forskellige arbejdsområder på Papirfabrikken: På salen, i afsendelsen, i planlægningen og i efterbearbejdningen.
Laugsmødet rettede en stor tak til den daglige leder Bent Schmidt Nielsen og de to faste kvinder på Papirmuseet, Lissy Hansen og Joan Lyskjær. Dette trekløver sørger for, at de frivillige føler sig vel til rette i det daglige arbejde.
På Laugsmødet blev flere punkter drøftet. Flere frivillige papirmagere tilkendegav, at de gerne ville inddrages i forbindelse med gruppebesøg på Papirmuseet. Både af hensyn til Papirmuseets sparsomme personale og af hensyn til vedligeholdelse af håndelaget. Bent Schmidt Nielsen takkede for tilsagnet. Af andre emner kan nævnes forslag om flytning af kontoret, inddragelse af tørrerummet til supplerende formål, tørremaskinens placering og sikkerhedsforholdene.
Bent Schmidt Nielsen vil indkalde til festmiddag for de aktive. Datoen blev fastsat til onsdag den 28. september 2005. Særskilt invitation vil blive udsendt. Der er også planer om en udflugt, som efter planen går til Grenå Papfabrik. Der var flere forslag om udflugtsmål til Tyskland, Sverige og England. Disse fremtidsversioner vil indgå i de kommende års planer.
Papirmuseet går nu ind i sin "lav-sæson". Bent Schmidt Nielsen oplyste, at der på hverdage er kontortid formodentlig i tidsrummet kl.10-12. Der er muligheder for grupper til at besøge Papirmuseet. På laugsmødet var der forslag om at rette henvendelse til virksomheder om et virksomhedsbesøg på Papirmuseet. I den kommende "lav-sæson" vil der (igen) blive annonceret kurser for laugets frivillige papirmagere.
Papirmuseet er involveret i det kommende Paperlife, som afholdes på Kulturspinderiet i oktober 2005. Gurli Maagaard orienterede kort om denne begivenhed og inviterede alle til åbningen lørdag den 1. oktober 2005 kl. 14-17.
For referatet
Keld Dalsgaard Larsen
Yngremand.
24.2.2011
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: