PAPIRMAGERLAUGETS ÅRSMØDE 2010
PAPIRMAGERLAUGETS ÅRSMØDE
25. februar 2010 kl. 16.00 - 17.30.
Referent: yngremand Keld Dalsgaard Larsen
Deltagere:
Jane Andersen, Jeanett Hvidbjerg, Børge Grønbæk, Zenna Kjeldbjerg, Hans Aaboe, Jørgen Rahbek, Jørgen Jakobsen, Erik Rytter, Bente Rytter, Inger Andersen, Else Lippert, Flemming Lippert, Bjarne Harboe, Hans Farø Clausen, Birger Lauridsen, Ole Nedergaard, Knud K. Jensen, Mona Abildskov, Lindy Louring, Bent Schmidt Nielsen, Jonna Larsen, Solveig Andersen (gæst), Steen Lauritzen, Lissy Hansen, Anita Pedersen og Keld Dalsgaard Larsen (referent).
BERETNINGER OG REGNSKAB
Oldermand Lindy Louring indledte sin beretning med at takke de frivillige for deres store og gode indsats. Uden de frivilliges arbejde kunne det slet ikke lade sig gøre. Oldermanden kunne fortælle, at man allerede var godt i gang med dette års julepapirproduktion. Endvidere foreslog han, at papirmuseet lavede noget papir i anledningen af vor dronnings runde fødselsdag.
Oldermanden gav en lille påmindelse om at huske den korrekte måde at øse og gauske på. Efter ønske fra forsamlingen lovede Bent Schmidt, at der ville komme en lille pædagogisk illustration i det kommende bøttenyt.
Lindy Louring omtalte også behovet for oprydning ved bøtterne og anbefalede den største forsigtighed med formene. Formene skal man ikke bare overlade til uøvede gæster. Oldermanden nævnte også - med blikket rettet mod yngremanden - at der vil blive lavet en båndoptagelse (og med tiden en udskrift af samme) med Bent Schmidts rundvisning af museet. Årets gang på papirmuseet blev overladt til Bent Schmidt at berette om.
Yngremand Keld Dalsgaard Larsen gjorde opmærksom på fællesarrangementet "Papirbyen Silkeborg" på Silkeborg Museum torsdag den 4. marts 2010 kl. 19.00-21.00. Det blev understreget, at papirhistorien i Silkeborg skal fortælles igen og igen for at holdes i live. Det er en kæmpeopgave for Papirmuseet, Silkeborg Museum og alle interesserede. Nutiden er så forjaget og rummer så mange tilbud, at historien - selv nok så væsentlige historier - hurtigt glemmes i hverdagens mange tilbud.
Det handler også om papirfabrikkens "historiske ry", hvor det let kan blive sådan, at den bliver beskrevet som "forældet og gammeldags og derfor måtte den naturligvis lukke". Det er ikke den korrekte historie - det forbløffende er, at Silkeborg Papirfabrik kunne være på forkant med udviklingen i så lang tid.
Keld Dalsgaard Larsen kunne overrække en gave fra Poul Schous datter: Et omslag til DfP's papirprøver fra omkring 1896. Poul Schou var i årtier teknisk direktør i De forenede Papirfabrikker (DfP).
Den vedvarende "uddannelse" af papirmagermiljøet sker også ved at få historien genfortalt igen og igen. Yngremanden henviste blandt andet til papirmuseets hjemmeside, hvor der står mangt og meget, som man sagtens kan få udbytte af ved genlæsning, og så ville han grumme gerne have, at bøttenyt udkom lidt tiere.
Skatmester Jane Andersen kunne berette, at økonomien så udmærket ud. Folk var flinke til at indbetale kontingent, og der var en god slant penge på kontoen til endnu en udflugt. Kassebeholdningen udviste den 31.12.2009 4237,30 kr., og pr. 24.2.2010 var det beløb steget til 5837 kr. Og der var mulighed for at indbetale kontingent i forbindelse med årsmødet.
Beretningerne blev taget til efterretning.
VALG
Forsamlingen genvalgte med klapsalver laugsrådet bestående af oldermand Lindy Louring, yngremand Keld Dalsgaard Larsen og skatmester Jane Andersen.
ÅRETS GANG PÅ PAPIRMUSEET
Bent Schmidt gav en orientering om årets gang på Papirmuseet. Det havde været et godt år med overskud. Den nys overståede vinterferie havde været fin, og det viste sig at være en rigtig god ide at ændre åbningstiden til kl. 11.00 - 16.00.
Nogle af årets højdepunkter var deltagelse i Nordiske Papirhistorikeres årsmøde i juni, Paper Makes Dance og udflugten til Lessebo.
Der var positive signaler fra Nationalbanken med hensyn til udlån af form fra seddelproduktionen. Nu forestår drøftelserne med hensyn til montre og sikkerhed. Håbet er en udstilling om seddelpapirproduktionen på Silkeborg Papirfabrik.
DRØFTELSER
Jørgen Rahbek overrakte papirmuseet en række gaver og opfordrede til skabelsen af en "vidensmappe", hvor oplysninger med relation til papir og dets historie kunne samles, så frivillige kunne læse på stoffet ved lejlighed.
Knud K. Jensen fortalte om sin fortsatte udforskning af Seddelfabrikkens etablering i 1910. Det kom blandt andet frem, at vinteren i 1910 på mange måder lignende den aktuelle vinter med hård frost og masser af sne.
Under foredraget kom Knud K. Jensen ind på de skinner, som havde været på papirfabrikken frem til 1935. Her kørte en vogn også ind med stof til hollænderiet i Seddelfabrikken. Der kunne stå otte bøtter på en vogn, og det var lige nok til en hollænder. Hollænderen i Seddelfabrikken adskilte sig fra de øvrige hollændere på fabrikken ved at være sænket ned i gulvet. Herved kunne den blive enmandsbetjent ved Holger Christiansen, idet han selv kunne hælde bøtterne med stof ned i hollænderen. Normalt skulle der ellers to mand til at løfte bøtterne for at få dem tømt i hollænderen. Nedsænkningen af hollænderen betød også en lyddæmpning af maskinen.
Under diskussionen blev der lagt vægt på synliggørelse af papirmuseet og historien omkring Silkeborg Papirfabrik. Det er svært - men vi må blot gøre det hele tiden og igen og igen. Hjejlens forestående 150 års jubilæum blev drøftet med ønske om, at papirmuseet indgik i et samarbejde i den forbindelse.
TAK
Tak til Lissy og Anita for et godt traktement med kaffe, te, smurte boller, æblekage og vafler. Og bagefter blev forsamlingen budt på øl og vand.
Årsmødet gik igen i god ro og orden - og uden egentlig dirigent.
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: