PAPIRMAGERLAUGET
Årsmøde den 22. februar 2011 på Papirmuseet.
Til stede: Børge Mikkelsen, Hans Aaboe, Flemming Lippert, Bente Rytter, Erik Rytter, Birger Lauridsen, Hans Fanø Clausen, Bjarne Harboe, Lonni Lund, Ulla Morell, Inger Andersen, Mona Abildskov, Knud K. Jensen, Jeanett Hvidbjerg, Lone Friedrich, Ejnar Sonne Andersen, Bent Schmidt Nielsen, Lindy Louring, Lissy Hansen, Grethe Pedersen, Claus Pedersen, Jane Andersen, Torben Yngve Larsen, Jonna Larsen, Zenna Kjeldbjerg, Anita Pedersen, Bent Ove Pedersen, Jens Robert Bæk, Gurli Maagaard, Hans Poul Pedersen, Ursula Friedrich, Martin Andreasen, Anna Sørensen og Keld Dalsgaard Larsen (referent).
Bent Schmidt Nielsen bød den store forsamling velkommen. Bent Schmidt var mødets ordstyrer og gav straks ordet til oldermanden.
Beretning.
Oldermand Lindy Louring og museumsleder Bent Schmidt Nielsen gav en orientering og takkede blandt andet sponsorudvalget for dets arbejde og Mona Abildskov for støtten.
Bent Schmidt Nielsen kunne fortælle, at papirmuseet var åbent i forbindelse med kulturprisoverrækkelse midt i januar 2011, og i den forbindelse var bøtten i gang, og blandt andre borgmesteren forsøgte sig som papirmager. Bent Schmidt Nielsen kunne endvidere oplyse, at selv om papirmuseet egentligt var lukket, så havde han haft et par skoleklasser på besøg.
Lindy Louring omtalte, at der i næste måned vil blive indkaldt til papirkursus både for nye og for folk, som gerne lige vil have lagt lidt ekstra på de eksisterende færdigheder.
Beretning godkendt.
Regnskab.
Skatmester Jane Andersen orientering om økonomien. Den har aldrig været bedre takket være de tegnede aktier. Der er tegnet 70 aktier a 500 kr. Udgifterne har været begrænset, men der er købt gaver til museets personale i december 2010 som tak for deres gevaldige indsats.
Regnskab godkendt.
Midlerne fra Papiringeniørerne står fortsat på en spærret konto i Papirmuseet – øremærket til udstillingsaktivitet. Desværre havde man i 2010 måtte aflyse den planlagte udstilling med den originale papirform til pengesedddelproduktionen. Papirmuseet var ellers kommet ganske langt desangående i samarbejde med Nationalbanken.
Valg
Laugsrådet bestående af oldermand Lindy Louring, skatmester Jane Andersen og yngremand Keld Dalsgaard Larsen blev genvalgt.
Der var en længere drøftelse af laugets repræsentation til papirmuseets bestyrelse. Årsmødet efterlyste flere initiativer fra bestyrelsen og ønskede derfor friske kræfter til at ruske lidt op i den eksisterende bestyrelse. Flemming Lippert tilbød at trække sig for at gøre plads til nye kræfter, og forsamlingen udpegede Claus Pedersen og Jens Robert Bæk (begge fra det nedsatte sponsorudvalg), og man ville endvidere forhøre sig om, om byrådsmedlem Martin Jakobsen var villig til at træde ind i bestyrelsen eller på anden vis være behjælpelig. Man savnede en mere direkte kontakt til byens politiske niveau.
Vagtplaner
Der var udfærdiget skemaer, som de frivillige modtog til udflydelse. Papirmuseet har åbent i skolernes sommerferie – hvor de tre ugers industriferie også ligger. Bent Schmidt Nielsen er tovholder i industriferien, men i de øvrige ferieuger, kan de frivillige være overladt til dem selv – og skal i så fald kontakte Musikhusets personale for at få nøgle og afmeldt alarmen (og omvendt, når man skal hjem). Det vil alle få nøjere instrukser om. Der regnes med 3-4 frivillige pr. åbningsdag. En ny kategori frivillige er frivillige, som vil stå ved kassen – men ikke forpligte sig til at øse og gauske og vise rundt.
Der er åbent for lejrskoler i uge 21, 22, 34 og 35. Her er der brug for frivillige i den udstrækning, lejrskoler tilmelder sig.
Desuden påtænkes åbning i efterårsferien.
Bent Schmidt står for den endelige udformning af vagtskemaet. De frivillige bedes melde tilbage snarest muligt. Fremover skal man selv finde en vikar, hvis man må melde afbud til ens vagt. De frivillige vil få udleveret en frivilligliste.
Der regnes med ca. 7-8 vagter i gennemsnit – så skulle alt gå fint op.
Laugsbreve – uddeling
Oldermanden kunne uddele laugsbreve til Zenna Kjeldberg, Lone Friedrich og Torben Yngve Larsen. Der lå også laugsbreve til Jytte Ramsdal og Niels Jørgen Ramsdal til overdragelse. Bent Ove Pedersen og Jørgen Krogh står også foran at skulle modtage laugsbreve. Alle fik klapsalver.
Fremtiden
Møde havde en længere drøftelse af papirmuseets fremtid. Det altafgørende spørgsmål er huslejen til Musik og Teaterhuset på 430.000 kr. om året. Den skal der findes en løsning på, da alle større initiativer og sponsorindsamling strander på den hurdle.
Papirmuseets bestyrelse vil drøfte sagen med kulturudvalget og Musik og Teaterhuset.
Forsamlingen ønskede snarlig afklaring. Det blev foreslået, at forsamlingen – sammen med de nye aktionærer m.fl. – blev indkaldt en gang i marts umiddelbart efter bestyrelsesmødet for igen at drøfte sagen. Man kunne eventuelt holde mødet på Silkeborg Museum, hvor der nok var bedre plads.
Vedrørende fremtiden blev der spurgt til Silkeborg Museums rolle – havde Silkeborg Museum pligt til at hjemtage effekterne, hvis papirmuseet måtte lukke? Og kunne man tænke sig, at Silkeborg Museum i givet fald ville satse mere på papirhistorien, hvis papirmuseet lukkede? Keld Dalsgaard Larsen svarede, at Silkeborg Museum havde udlånt nogle genstande til papirmuseet, og at de ville blive hjemtaget. Derudover ville Silkeborg Museum være behjælpelig ved en eventuel afvikling. Men det var alt sammen meget hypotetisk. Keld Dalsgaard Larsen kunne dårligt forestille sig, at Silkeborg Museum ville genåbne den lille arbejdsbøtte, som museet havde tidligere. Silkeborgs papirhistorie havde de autentiske rammer på Papirmuseet, og hvis det måtte lukke, ville det være altødelæggende for reel fremtidig formidling af denne del af byens historie. Men alt dette var gætterier. Keld Dalsgaard Larsen og Bent Schmidt Nielsen mente, at Musik og Teaterhuset ingen planer havde om at fjerne papirmuseet, men hvis der ingen driftsmidler (herunder ikke mindst til husleje) var til papirmuseet, så var fremtidsudsigterne formodentlig et ”kulissemuseum”.
Alle i Papirmagerlauget har et ansvar for at tale papirmuseets sag til venner og bekendte og eventuelle politiske relationer. Det er et problem, at papirmuseet fremstår som en mellemting mellem lukket og ikke-lukket. Det er en svær situation. Der blev foreslået bedre kommunikation gennem hjemmesiden og Bøttenyt. Og en sikring af at alle fik informationen.
Forsamlingen ønskede at tilkendegive over for papirmuseets bestyrelse, at lauget ønskede afklaring hurtigst muligt. Budget 2012 er på plads, før man får set sig om.
Eventuelt
Bent Schmidt orienterede om, at papirmuseet var udlejet til Kvindefestival den 13. marts 2011 – og i den forbindelse opfordres papirmagerlaugets papirkunstnere om at deltage. Aftal nærmere med Bent Schmidt.
Man venter fortsat på model af papirfabrikken (fra modelbyggere på Rosengårdcentret) – montren er anskaffet.
En stor tak til Anita Pedersen og Lissy Hansen for det fine traktement!
For referatet
Keld Dalsgaard Larsen
Yngremand
24.2.2011
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: