PAPIRMAGERLAUGETS ÅRSMØDE
26. februar 2013
Danmarks Papirmagerlaug afholdte sit traditionelle årsmøde tirsdag den 26. februar 2013 på Papirmuseet. Ca. 25 medlemmer deltog i dette historiske møde. Med Papirmuseets fusion med Silkeborg Kulturhistoriske Museum blev det allerede på årsmødet i februar 2012 besluttet, at Danmarks Papirmagerlaug organisatorisk skulle ændres til at være en regulær støtteforening for Papirmuseet. Laugsrådet udsendte derfor i december 2012 forslag til nye vedtægter, som overordnet havde til formål at skabe en sådan åben og formel foreningsstruktur. Hermed slutter en epoke med det gamle laug, og en ny epoke kan begynde.
Årsmødets dagsorden var følgende:
1. Velkomst
2. Beretning
3. Regnskab
4. Vedtægtsændringer
5. Valg af rådsmedlemmer, suppleanter og revisorer
6. Uddeling af laugsbreve
7. Evt.
Referat:
1. Velkomst.
Bent Schmidt Nielsen bød forsamlingen velkommen og fungerede herefter som mødeleder.
2. Beretning
Bent Schmidt Nielsen aflagde beretning for Papirmuseets virke i 2012. Året 2012 var året, hvor Papirmuseets eksistens blev reddet på målstregen ved at blive en del af Silkeborg Kulturhistoriske Museum. Redningen havde givet et godt rygstøtte til arbejdet, og besøgstallet havde været lige knapt 7.000 besøgende – hvilket er det næsthøjeste i museets historie. En stor tak til de frivillige for indsatsen.
Papirmuseets produktion af håndgjort papir går planmæssigt. Bent Schmidt Nielsen omtalte især produktionen af vielsespapir og gavepapir til Silkeborg Kommune. Papirmuseet havde igen fået en forespørgsel med hensyn til tapetpapir (til Gl. Estrup) – men intet er aftalt endnu.
Inden for dansk papirindustri var årets store sørgelige begivenheden, Dalum Papirs lukning. Bent Schmidt Nielsen og Keld Dalsgaard Larsen havde ad flere omgange været på Dalum Papirfabrik. Dalum Papir havde foræret det fine relief med motiv af den håndgjorte papirproduktion. Relieffet skal gøres klar til opsætning foran Papirmuseet. Papirmuseet havde foræret de afskedige papirfolk på Dalum Papir en fribillet til papirmuseet, og Bent Schmidt Nielsen opfordrede til særlig servicering af folk, der gjorde brug af denne fribillet.
Bent Schmidt Nielsen omtalte papirmuseets hjemmeside. Silkeborg Kulturhistoriske Museum har annonceret nye hjemmesider for alle tre afdelinger af institutionen i løbet af foråret og sommeren 2013.
Bent Schmidt Nielsen kunne konstatere, at tidligere tiders succes med aktiebreve og sponsorbidrag var stoppet. Papirmuseet havde oplevet et styrtdyk i indtægter fra aktiebreve og sponsorbidrag. Det skulle gerne blive bedre i 2013 og fremover, da det vil være trist, hvis støtten først kommer, når papirmuseets eksistens er truet.
Bent Schmidt Nielsen omtalte kort det offentlige møde om ”Papirbyen Silkeborg, som var blevet holdt på Silkeborg Museum den 22. januar 2013. Arrangementet var samtidigt et hvervningsmøde for nye papirfrivillige. Arrangementet var udmærket besøgt, men det kneb med nye frivillige. Det er også en udfordring, der skal tages hånd om i 2013, og Bent Schmidt Nielsen uddelte nogle hvervningsfoldere blandt mødedeltagerne. Keld Dalsgaard Larsen gav nogle supplerende oplysninger, blandt andet om den nye museumslov og registrering af papirmuseets museumsgenstande. Den nye museumslov lægger op til museal specialisering og forskning på en mere elitær facon. Silkeborg Kulturhistoriske Museum havde umiddelbart tre specialer, som kan komme til at tegne den samlede institutions forskning, nemlig Tollundmanden, St. St. Blicher og papir. Efter en kort drøftelse blev beretningen godkendt enstemmigt ved applaus. 3. Regnskab
Skatmester Jane Pedersen var sygemeldt, og i hendes sted gennemgik Bent Schmidt Nielsen laugets regnskab. Regnskabet blev godkendt med applaus.
4. Vedtægtsændringer
Keld Dalsgaard Larsen gennemgik laugsrådets forslag til vedtægtsændringer og lagde vægt på, at der var tale om en mild transformation frem mod en enkel, åben og formel foreningsstruktur. Lauget ville blive en egentlig støtteforening, og den ville være nødsaget til at være lidt mere formalistisk end det tidligere laugsråd.
På mødet var der stemning for, at rådet kom til at bestå af fem medlemmer. Vedtægtsændringer blev enstemmigt vedtaget ved applaus.
5. Valg
Til laugsrådet blev foreslået og valgt: Lindy Louring, Jane Pedersen, Jens Robert Bæk, Torben Yngve Larsen og Inger Andersen. Rådet konstituerer sig selv og finder selv ud af, hvem der til årsmødet i 2014 skal være på valg. Silkeborg Kulturhistoriske Museums bestyrelse har åbnet op for en repræsentant fra papirmagerlauget, og vedkommende vælges af rådet blandt rådsmedlemmerne.
Til suppleanter valgtes Hans Farø Clausen og Lissy Hansen
Til revisorer valgtes Flemming Lippert og Martin Andreasen.
6. Uddeling af laugsbreve
Oldermand Lindy Louring uddelte laugsbreve til Evy Hansen, Birgit Due Skovsbøll og Jonna Ehlersen
7. Evt.
Under eventuelt blev en række forhold drøftet.
Lindy Louring ønskede flere frie parkeringspladser til de ansatte/frivillige på papirmuseet, og han gentog ønsket om en båndoptagelse af Bent Schmidt Nielsens rundvisninger.
Keld Dalsgaard Larsen omtalte den udleverede papirmanual, som han gerne ville have respons på med henblik på udbygning. Den kunne meget passende placeres på papirmuseets hjemmeside (beregnet til de frivillige). Formidling blev drøftet generelt, og der var ønske fremme, om at Bent Schmidt Nielsen og Keld Dalsgaard Larsen gav en eller to rundvisninger på Papirfabrikken for de frivillige inden sæsonstart.
Mødet drøftede de strandede planer om en stor udstilling om seddelpapirproduktionen med forme fra Nationalbanken. Ønsket om en sådan udstilling lever fortsat.
Bent Schmidt Nielsen sluttede af med at påpege arbejdsopgaver i forbindelse med kvindemesse den 10. marts 2013, børnekulturdagen den 17. marts 2013 og påsken 2013.
Igen i år var der dejligt bagværk og boller til kaffen. Tak til Lissy og Jytte herfor!
For referatet
Keld Dalsgaard Larsen
4.3.2013
Abonnér på nyhedsbrevet
Vi udsender nyheder og indbydelser til udstillinger 6-12 gange årligt. Vælg én eller flere afdelinger.
Afmelding sker i bunden af nyhedsbrevet.
Følg os her: