PETER JESSEN
Op på piedestalen……..
”Peter Jessen” var et begreb i Silkeborg. Forretningen Peter Jessen var byens store og toneangivne manufakturhandel i det tyvende århundrede. Imposant og dragende lå den på hjørnet af Vestergade og Tværgade. Hos Peter Jessen var alt, hvad tiden kunne ønske sig. I de rette omgivelser med rullende trappe og et dejligt cafeteria. Og midt i det hele en buste af grundlæggeren.
Busten af Peter Jessen er et vidnesbyrd om en betydningsfuld silkeborgenser fra en tid, hvor det gav god mening at sætte grundlæggeren op på en piedestal for at tilkendegive forretningens ånd til medarbejdere og kunder.
Peter Jessen (1886-1938) åbnede som 24-årig sin manufakturforretning i 1910 og blev øjeblikkeligt en lokal erhvervsmatador. År efter år ekspanderede forretningsimperiet. Med filialer i Kjellerup, Fårvang og Ry. I mellemkrigstiden igangsattes først Dansk Kjole Industri og siden Dansk Konfektions Industri i Vestergade. Og det gik godt. Gang på gang toppede Peter Jessen skattelisten.
Peter Jessen var rodfæstet i Indre Mission og er en god personificering af en missionsk erhvervsmand. Missionsk levevis var et udmærket fundament for succes inden for erhvervslivet. Også i Silkeborg.
Silkeborg Hovedgård var familien Jessens hjem i årene 1911-1938, og familiens beslutninger omkring byens ældste ejendom resulterede i, at Silkeborg Hovedgård i dag er en del af Silkeborg – nu som rammen om Museum Silkeborg Hovedgården.
Busten på piedestalen er en sammenfatning af Peter Jessen i hans samtid. Med mulighed for refleksion over historien og vor egen tid. I dag skal vi tro på os selv som enestående. Peter Jessen troede ikke på sig selv – men på Gud. Paradoksalt nok er det ham – og ikke os – som tør komme op på piedestalen.
September 2019
Følg os her: