Stjernekikkerten
Museum Silkeborg fik i 2012 indleveret noget så specielt som en stjernekikkert. En selvlavet stjernekikkert, som var over 100 år gammel! Ikke lavet af en videnskabsmand – men af en ganske almindelig nysgerrig karetmager og landmand med mangeårigt tilknytning til Silkeborgegnen.
Stjernekikkerten er skabt af Rasmus Randløv Jensen (1856-1921) under dennes ophold i USA i slutningen af 1890’ere. Den kundskabsrige mand vendte tilbage til Silkeborgegnen med sin stjernekikkert, og han blev noget af en legende i sin samtid. Blandt andet omtalt i Julius Bomholts erindringsbøger.
På Silkeborgegnen ernærede han sig som landbruger, karetmager, arbejdsmand, ejendomshandler m.m. Vore forfædre kendt alt til at skulle være fleksibel i jagten på et eksistensgrundlag. På sine ældre dage var dette multibegavede menneske ansvarlig for ordning af Silkeborg Museum i den nye biblioteksbygning på Hostrupsgade.
Museum Silkeborg er utrolig glad for, at familien gennem generationer har bevaret dette familieklenodie, så det nu kan komme på museum og indgå som værdifuld lokal kulturarv. En stjernekikkert, der kan lægge en dæmper på et alt for skematisk syn på vor fortid. Vore forfædre havde masser af udsyn. Om det så var til stjernerne!
Familien overdrog i 2013 Museum Silkeborg den bog, som Rasmus Randløv Jensen havde brugt som grundbog i sit astronomiske arbejde: C. Holten: Lysets Naturlære (København 1861).
Henvisninger:
Keld Dalsgaard Larsen: Rasmus Randløv Jensen og stjernekikkerten. Lokal og global historie (i Østjysk Hjemstavn 2013)
Følg os her: