DØDEN
Døden er ikke tabu. Kan og skal ikke være tabu, al den stund at døden er et alment menneskeligt grundvilkår. Menneskelivet kan ikke forstås uden døden – og menneskets bevidsthed om døden. Derfor er døden et livsvigtigt men samtidigt et uendeligt stort og svært begribeligt arbejdsfelt.
Museum Silkeborg har mellem år og dag arbejdet hermed, først og fremmest i forbindelse med gravminderegistrering og udstillingen Elsket og savnet – om livet med døden i 2022. Hermed offentliggøres en række artikler og dokumentation i forlængelse af dette arbejde. Alle udarbejdet af Keld Dalsgaard Larsen.
GRAVMINDEREGISTRERING – HISTORIK, SITUATION OG PERSPEKTIV
Om Museum Silkeborgs og museernes erfaringer med gravminderegistrering og evaluering heraf.
Kronik i Midtjyllands Avis den 9. februar 2022, som samtidig var en invitation til lokalbefolkningen om at bidrage til den kommende udstilling med arbejdstitlen Døden og os. Udstillingen fik senere navnet Elsket og savnet – om livet med døden.
Pressemateriale fra 28. april 2022, hvor udstillingen Elsket og savnet – om livet med døden præsenteres.
Udstillingens hovedtekster vedrørende livet og døden, mindeblade, personlige private minder, kirkegårde og begravelse andre gravminder, bedemanden m.m.
Omdrejningspunktet for udstillingen Elsket og savnet – om livet med døden var ca. 60 mindebladene fra perioden 1844-1905. I forbindelse med udstillingen er de udstillede mindeblades tekst blevet renskrevet til moderniseret dansk. Denne omfattende dokumentation fremlægges her i samme rækkefølge som ophængningen i udstillingen.
DØDSANNONCER - KILDE OG HISTORIE
Dødsannoncer er en god og uvant lille historisk kilde samtidig med, at dødsannoncerne har deres egen lille historie. I forlængelse af udstillingen Elsket og Savnet har Keld Dalsgaard Larsen sammenfattet denne artikel om de lokale dødsannoncer med udgangspunkt i Silkeborg Avis og Midtjyllands Avis i tidsrummet 1857-2023.
Følg os her: