BØRN OG BØRNEFORSORG
Et musealt tema
TEMAET
Børnene er vor fremtid. Barndom og børneliv er ikke til at komme uden om. Heldigvis. Hverken i det levede liv eller som tema i lokalmuseernes arbejde. Museum Silkeborg har i adskillige år haft temaet ”børn og børneforsorg” med i sine fortløbende arbejdsplaner. Temaet er uendeligt og som sådan vanskeligt at underinddele. Men det er imidlertid nødvendigt, også af praktiske årsager.
Museum Silkeborg ønsker under nærværende temablok at inddrage tre aspekter, som museet har arbejdet særligt med i en årrække:
-
daginstitutioner med fokus på børnehaver
-
døgninstitutioner med fokus på børnehjemmet C. Knaps Minde og institutionerne Bøgildgaard og Himmelbjerggården
-
erindringer fra ansatte inden for området
Børnehaver m.m. – den forebyggende børneforsorg
Museum Silkeborg var med til – sammen med kommune, arkiv og enkeltpersoner – at grave ned i de lokale børnehavers historie i forbindelse med byjubilæet i 1996. Resultatet blev en større udstilling og en oversigtsartikel med fællestitlen ”Fra asyl til daginstitution i Silkeborg”. Museum Silkeborg bidrog hermed til, at temaet ”børn og børnehaver” kom på den lokalhistoriske dagsorden. Som en væsentlig og relevant del af den lokale historie.
Oversigtsartiklen findes her på hjemmesiden i en lettere ajourført version og med et lille efterskrift i form af et historisk tilbageblik fra 2017.
Museum Silkeborg har siden med mellemrum fulgt op på emnet. Eksempelvis ved indsamling af genstande, erindringer og udarbejdelse af jubilæumsskrifter for børnehaverne Frederiksberggården (1997), Børnegården (2000) og Dr. Louises Børnehave (2014).
Børnehjem m.m. – den værnende børneforsorg
Museum Silkeborg har arbejdet med døgninstitutionerne C. Knaps Minde, Bøgildgaard og Himmelbjerggården på forskellige ledder gennem årene. Blandet andet ved:
-
Jubilæumsskriftet ”C. Knaps Minde – et børnehjem og dets børn 1887-1987” (1987). Kan hentes her
-
En stor jubilæumsudstilling på Himmelbjerggården i forbindelse med institutionens 100 års jubilæum i 1997
-
En stor udstilling og bogudgivelse med fællestitlen ”Med arbejdet som rettesnor. Fra fattigopdragelsesanstalten Bøgildgaard til døgninstitutionen Oustruplund 1830-2005” i 2005
-
En præsentation af museets arbejde på området i Museum Silkeborgs Årsskrift 2015 i artiklen ”Museum og børneforsorg”. Kan hentes her
-
Bogen ”Mens verden venter. Om børnehjemmet C. Knaps Minde i Silkeborg” (2017)
Museum Silkeborg har mellem år og dag fulgt arbejdet op ved indsamling af genstande oplæg m.m.
Erindringer
Museum Silkeborg har mellem år og dag indsamlet erindringer fra mennesker, som har virket inden for den lokale børneforsorg. Først og fremmest blandt kvinder.
Store dele af den pædagogiske verden var frem til 1960’erne præget af enlige kvinder, som arbejdede inden for børneforsorgen. Som et kald. Det gjaldt f.eks. på børnehjemmet C. Knaps Minde, Dr. Louises Asyl og de andre lokale børnehaver. Fra og med 1970’erne trådte det pædagogiske arbejde frem som et mere almindeligt lønarbejde – for mænd og kvinder. Kvinderne er ganske vist fortsat dominerende, men i dag er det som et arbejde – ikke som et kald i tidligere forstand.
Museum Silkeborg har i sit hidtidige arbejde indsamlet erindringer fra kvinder, som har virket inden for børneforsorgen lokalt i en tid, hvor ”kaldstanken” prægede arbejdet. Disse erindringer er samtidig også et stykke lokalt kvindehistorie.
TEMAET INDEHOLDER FØLGENDE ARTIKLER OG ERINDRINGER
Fra asyl til daginstitution – om børnehavernes historie i Silkeborg
Jubilæumsskriftet ”C. Knaps Minde – et børnehjem og dets børn 1887-1987” (1987).
Museum og børneforsorg – et essay
24. september 2017
Følg os her: