ARBEJDERLIV I SILKEBORG
En mosaik
Af Keld Dalsgaard Larsen
Museum Silkeborg Arbejdermuseet – Chr. 8 Vej 52.
MUSEUM SILKEBORG ARBEJDERMUSEET
Museum Silkeborg har et museumsanneks på adressen Chr. 8. Vej 52. Her er indrettet et lille arbejdermuseum med fokus på Silkeborgs arbejderbefolkning. Om den almindelige befolkning. Om de mange mennesker, som måske ikke individuelt har markeret sig – men som samlet set er grundlaget for al historie.
Kong Chr. 8. gav tilladelse til etablering af Silkeborg Papirfabrik i 1844 og gav kongelig bevilling til oprettelse af Silkeborg by i 1846. Papirfabrikant Michael Drewsen fik for sit virke i Silkeborg kongens fortjenstmedalje i guld, og silkeborgenserne udråbte ham til byens grundlægger og rejste en statue af ham på byens torv.
Konger får altid deres historie fortalt. Andre betydningsfulde mænd kommer også gerne i historiebøgerne og på museum. Silkeborg Museum åbnede i 1954, og museet fandt det selvfølgeligt med en mindestue over Michael Drewsen. Denne udstilling kan fortsat ses på Hovedgården.
Silkeborg Museum ønskede gennem mange år at få sat fokus på den brede befolknings liv og virke gennem tiderne. Blandt resultaterne var det lille arbejdermuseum i museumsannekset på Chr. 8. Vej, som kunne åbne den 1. maj 1998. Blandt andet takket være økonomisk støtte fra den daværende BG-Bank, den lokale arbejderbevægelse og en række lokale virksomheder.
Arbejdermuseet er inddelt i to sektioner:
Den første sektion er en arbejderbolig, som den kunne have set ud anno 1910. Lige før elektricitetens indførelse i Silkeborg. Den anden sektion indeholder to rum med museumsudstillinger. I det ene rum fortælles om privatlivet, børneliv m.m. I det andet rum fortælles om fabrikker og produktion i Silkeborg og den lokale arbejderbevægelse.
Museum Silkeborg valgte i 2016 at renovere museumsudstillingerne, hvilket lod sig gøre på grund af støtte fra Fagbevægelsens Almene Fond i Silkeborg.
Søndag den 1. maj 2016 kunne arbejdermuseet genåbne i forbindelse med arbejderbevægelsens lokale 1. majarrangement.
Museum Silkeborgs arbejde med Silkeborg og Silkeborgegnen tager altid udgangspunkt i menneskene. Naturligvis også den brede befolkning og herunder det overordnede tema, som kan sammenfattes som arbejderliv.
Relanceringen af Museum Silkeborg Arbejdermuseet gav anledning til at sammenfatte og nyformulere en række temaer med tilknytning til den lokale arbejderhistorie. Dette arbejde danner udgangspunkt for nærværende artikel:
Arbejderliv i Silkeborg. En mosaik.
Indhold:
De gamle længer – et arbejderkvarter i Silkeborg
Den lokale arbejderbevægelse – en oversigt
Leve friheden, skønheden og personligheden
Hjemmets lykke – en 1. maj tale
Fabrikker og arbejdspladser i Silkeborg
Arbejderhistorie, arbejdere og os?
Maj 2016
Følg os her: